Guide til opbevaring af vin

0

At opbevare vin på den rigtige måde er faktisk ikke så svært som du skulle tro. I denne artikel får du fem essentielle tips til, hvordan du opbevarer din vin på den bedste mulige måde.

En konstant temperatur er vigtigt

Noget af det vigtigste du skal fokusere på, når du opbevarer vin, det er temperaturen. Det er uhyre vigtigt, at du holder en konstant temperatur på ca. 12-13 grader.

Dog skal du være opmærksom på, at vinen med stor sandsynlighed skal have en anden temperatur ved servering, men dette fremgår typisk af vinflaskens etikette.

Luftfugtighed på ca. 50-75%

Det er ikke kun temperaturen, der er vigtig, når du opbevarer din vin. Også luftfugtigheden spiller en stor rolle. Det anbefales at holde en luftfugtighed på ca. 50-75%.

Det er vigtigt, at du hverken har en mindre eller højere luftfugtighed end anbefalet, da dette vil ødelægge vinen. En for lav luftfugtighed for vinens korkprop til at tørre ud, hvilket har en direkte skadelig effekt på vinflaskens indhold. Omvendt vil en for høj luftfugtighed få vinens etikette til at rådne.

Vin skal holdes fri for sollys

En korrekt opbevaring af vin omfatter også, at du ikke udsætter vinen for sollys og andre UV-stråler. UV-stråler påvirker vinens modningsproces meget negativt, hvorfor det er vigtigt at opbevare dine flasker i et mørkt rum, hvor sollys ikke kan trænge ind.

Vinen skal holdes i ro

Rystelser og vibrationer er også meget skadelig for vinens modningsproces. Derfor er det vigtigt, at du opbevarer din vin et sted, der ikke bærer præg af vibrationer og lignende.

Et godt råd er at benytte dig af træhylder frem for hylder af metal. Træhylder er nemlig kendt for at absorbere diverse rystelser meget mere effektivt end metalhylderne.

Vinen skal isoleres fra kraftige lugte

Udover sollys og vibrationer, så kan vine heller ikke tåle at være i nærheden af kraftige lugte. Derfor bør du opbevare dine vinflasker et sted, der ikke bærer præg af kraftige lugte.

Kraftige lugte vil med tiden kunne trænge ind gennem korkproppen og derved gå ind og skade vinens smag.

Med et vinkøleskab er du godt dækket ind

Der er ingen tvivl om, at du med et vinkøleskab opbevare din vin på en ganske effektiv måde. Langt de fleste vinkøleskabe kan nemlig leve op til ovenstående krav, hvorfor de er oplagte at bruge til opbevaring af vin.

Læs mere om vinkøleskabe her.

Leave A Reply