… Så læs med her. Flere og flere danskere får smag for vin, og gerne vine i den lidt dyrere ende. Mens vi i de kolde vintermåneder typisk foretrækker rødvin, så hitter rosé og hvidvin stort på en solrig sommerdag, mens champagne og andre bobler typisk nydes til festlige lejligheder og særlige fejringer.
Hvis du hører til en af dem, der ligefrem samler på gode vine, så bør du uden tvivl investere i et vinkøleskab. Men hvad for et skal man lige vælge? Udvalget er stort og priserne er typisk i den høje ende alt efter hvor stort det skal være. Der findes såkaldte hel-integrerede vinkøleskabe, som man har i køkkenet i stedet for et givent køkkenskab. Alternativt findes der også helt almindelige fritstående vinkøleskabe, der kan rumme store mængder vin, helt op til 266 flasker i nogle af de største modeller. Det geniale ved et vinkøleskab er, at den holder de forskellige vine på den helt optimale serveringstemperatur til de rette lejligheder.
Typisk er de opdelt sådan at de øverste hylder er varmest og derfor er mest ideelle til rødvin, mens de nederste hylder er beregnet til vinde, der skal nydes kolde såsom hvidvin og rosé.
Hvis pladsen i huset er til det, kan du også overveje en hel vinkælder. Et sted du kan gøre til dit helt eget, og som du kan nyde, når lysten melder dig til et godt glas vin. Men hvordan er det så lige, at man udvælger de helt rette vine til sin samling? Det mest oplagte er med jævne mellemrum at tage til vinsmagning, her kan du få lov til at smage mange forskellige vine, blive klogere på druen, oprindelsen og årgangen. Ofte er det en hyggelig sammenkomst med andre vinentusiaster, hvor der serveres lidt ost og andet godt til ganen.
Mange vinkendere har også deres helt klare favoritter, som de altid vender tilbage til. Her er det dog vigtigt at være opmærksom på, at en vin kan smage meget anderledes alt efter hvilken årgang den er.
Når vin skal indgå som en del af et måltid, gælder følgende tommelfingerregel: Hvidvin til fisk, rødvin til kødretter og bobler til dessert. Rosé er ofte lidt mere uden for kategori og betragtes som en sommerdrik, der især er god til grillmad, salater og lignende.